Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

DISTRICT COMMEWIJNE


Direct ten oosten van Paramaribo, aan de andere kant van de Suriname rivier, ligt het groene district Commewijne. Dit oudste cultuurgebied van Suriname is van oudsher een plantage-gebied. Vele zijn in de loop der tijd verlaten of samengevoegd. Enkele zijn nog als plantage te herkennen en te bezoeken, zoals: Clevia, Sorgvliet, Voorburg , Potribo, Johan Margaretha, Katwijk, Dordrecht, Rust en werk, Meerzorg, Peperpot, Laarwijk en Reynsdorp, - een voormalige koffieplantage. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam. Samen met meerdere kleine koloniale forten, herbergt Nieuw-Amsterdam een groot fort, genaamd Fort Nieuw-Amsterdam. Het fort werd gebouwd om Commewijne te beschermen tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667) en ligt bij de samenvloeiing van de Suriname en de Commewijne vlak bij de kust. Op plantage Bakkie (Reynsdorp) is een museum. Vanuit Bakkie begint de opnieuw gegraven Warappakreek waar men door mangrovetunnels tot de oceaan kan komen.  Hieronder enkele voorbeelden van de vele beschikbare activiteiten en bezienswaardigheden van dit district.

Fort Nieuw Amsterdam


Het Fort Nieuw-Amsterdam werd gebouwd tussen 1734 en 1747 in de vorm van een regelmatige vijfhoek met bastionpunten. Samen met andere forten diende het als een verdedigingslijn tegen binnenvallende vijandelijke vloten. Aan de kustlijn zijn nog altijd grote kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog te zien, hier opgesteld door de Amerikanen ter bescherming van de ingang van de rivier Suriname tegen Duitse schepen. Het openluchtmuseum op het terrein van het fort (een deel van de voormalige plantage Dageraad) is een bekende trekpleister voor toeristen en de nationale bevolking.

Dolfijnen spotten


De dolfijn genaamd “Profosu” is een brakwater dolfijn die zich tussen de kust, de Commewijne en de Suriname-river begeeft.

De Profosu dolfijn is een kleine dolfijn. Hij heeft een kleine bek en een bult op zijn hoofd. Zijn dorsale kleur is grijs, bruin of blauwig en zijn ventrale kleur is lichtgrijs, wit tot roze-achtig. Hij heeft een duidelijk herkenbare driehoekige rugvin en vrij korte flippers, die heel smal zijn bij de verbinding met het lichaam.


Fietsen


Commerwijne is per fiets uitstekend te verkennen. Het is er rustig, een heel andere sfeer dan in het drukke Paramaribo. Er wonen voornamelijk Hindoestanen en Javanen die hun erven prachtig beplant hebben.


Locale tour operators bieden fietstochten langs de rivier  naar de oude koffie-en cacaoplantage en diverse bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Peperpot Natuur Park, welke een 26 hectare groot natuurgebied is, dat ondersteund wordt door het Wereld Natuur Fonds. Je kunt hier veel vogels spotten, er komen zo’n 250 vogelsoorten voor.